Тамақтану айдары

Правильное питание — залог здоровья»
В нашей школе учащиеся 6-7 класса городской поликлиники No3 — врач здорового образа жизни А. Жандарбекова провела информационно-разъяснительную работу на тему «Правильное питание — залог здоровья». Цель мероприятия: Объясняем ученикам важность правильного питания, учим формировать ежедневные здоровые пайки, застраховаться от вредных продуктов и формировать здоровые привычки, направленные на укрепление здоровья. Врач проконсультировал студентов о полезных продуктах, балансе рациона, важности питьевой воды, профилактике заболеваний желудка, ответил на вопросы. Подобные встречи повышают чувство ответственности за здоровье учеников и способствуют формированию здорового образа жизни.

ТАМАҚТАНУ САПАСЫНА МОНИТОРИНГ ЖҮРГІЗІЛДІ

2025 жылдың қараша айында мектеп асхана жұмысына және балалардың тамақтануының дұрыс ұйымдастырылуын бақылау мақсатында балаларға берілетін ыстық тамақ сапасы мен асхана жұмысына тексеру жұмыстары жүргізілді.
📌Комиссия мүшелері
❇️Ас блогындағы асхана жұмысының ұйымдастырылуын;
❇️Тамақ өнімдерінің сапасы, оларды тасымалдау, жеткізу, сақтау шарттарын;
❇️Өнімдердің жарамдылық мерзімдерін;
❇️Тамақ дайындау сапасын;
❇️Ас блогы қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауына тексеріс жүргізді.
🔰Тексеру барысында асхананың санитарлық-техникалық жағдайы, тазалығы, оқушыларға тамақтың дұрыс берілуі, ас мәзірінде көрсетілген өлшемге сай болуы тексерілді.

МЕКТЕП АСХАНАСЫНА МОНИТОРИНГ ЖҮРГІЗІЛДІ


💠Білім және ғылым министрлігінің 2018 жылғы 31 қазандағы №598 бұйрығының 109-тармақшасына сәйкес мектебімізде 2025 жылдың 16 қазан күні тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, тоңазытқыш — технологиялық жабдықтардың жарамдылығына, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуына, тегін тамақтың ұйымдастырылуы және тамақтандырудың сапасын қадағалау мақсатында бракераж комиссия мүшелерімен мониторинг жүргізілді.
🔷Мониторинг жүргізу барысында кеңес мүшелерінің қатысуымен бракераждық комиссия мүшелері келесі көрсеткіштерді тексерді:
— Объектінің қолданыстағы талаптарға сәйкестігі туралы санитариялық-эпидемиологиялық қорытындысы бар.
— Тамақ өнімдерінің сапасы, оларды тасымалдау, жеткізу, түсіру шарттары талапқа сай.
— Асхананың жұмыс кестесі мен, кезекшілік кестесі, күнделікті мәзір мен 4 апталық перспективалық мәзір ілінген.
— Еркін мәзірге арналып бекітілген прайс парағына сәйкес, сонымен қатар тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы талапқа сай.
— Асхана және ас үй ыдыстарының, асхана аспаптарының жай-күйі, ыдыстың қосалқы жиынтығының жеткіліктілігі және болуы, санитарлық жағдайы талапқа сай.
— Көкөністерді жәшіктерде, тауар қойғыштарда, тегендердегі таңбаланған сыйымдылықтарда сақталған, тауар көршілестігі талапқа сай қойылған.
🔷Бракераждық комиссия мүшелері мониторинг нәтижесін талапқа сәйкес екендігін көрсетті.


 

🔹Бүгін мектеп асханасында жоспарға сәйкес тамақтану сапасына мониторинг жүргізілді. Тексеріс жұмысына арнайы бекітілген комиссия мүшелері, сондай-ақ ата-аналар мен қамқоршылық кеңес төрағасы қатысты.
🔍 Мониторингтің мақсаты – оқушылардың қауіпсіз әрі сапалы тамақтануын қамтамасыз ету. Осы бағытта:
— Асхана қызметкерлерінің санитарлық талаптарды сақтау деңгейі,
— Әкелінетін азық-түліктердің сапасы мен жарамдылық мерзімі,
— Өнімдердің сақтау шарттары мен құжаттары,
— Тағам мәзіріндегі ас түрлерінің мөлшері мен калориясы,
— Тамақтану орнының тазалығы мен ыдыс-аяқтың жеткіліктілігі,
— Тоңазытқыштар мен қоймалардағы санитарлық жағдай,
— Ас әзірлеу және ыдыс жуу аймағындағы тазалық деңгейі толықтай зерделенді.
🧼 Тексеру барысында мектеп асханасының тазалығы, тағам дайындау үдерісінің талаптарға сәйкестігі және оқушылардың дұрыс тамақтануы бракераж комиссиясының жіті назарында болды.
🔹Мектеп әкімшілігі алдағы уақытта да балалардың денсаулығы мен қауіпсіздігі үшін асхана жұмысын ұдайы бақылауда ұстайтын болады

ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ – ДЕНСАУЛЫҚ КЕПІЛІ!

Бастауыш сынып оқушыларына №3 қалалық емхананың салауатты өмір салтын қалыптастыру дәрігері А.Жандарбекова дұрыс тамақтану ережелері туралы түсіндірме жұмыстарын жүргізді.
🔹 Мақсаты – балалардың салауатты өмір салтына қызығушылығын арттыру, тағамның денсаулыққа тигізетін әсерін түсіндіру, зиянды тағамдардан аулақ болуға тәрбиелеу.
Кездесу барысында балалар:
✅ дәруменге бай тағамдардың пайдасы,
✅ күнделікті су ішу мөлшері,
✅ ас қабылдау уақытының маңыздылығы,
✅ фастфуд пен газдалған сусындардың зияны туралы пайдалы ақпарат алды.
👩‍⚕️ Дәрігер оқушылардың сұрақтарына жауап беріп, олардың дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастыруға бағыттады.
🌿 Деніміз сау, болашағымыз жарқын болуы үшін – дұрыс тамақтанудан бастайық!

Асхананы тексеру айдары

2022-2023 оқу жылындағы Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2018 жылғы 31 қазандағы №598 бұйрығының 109 тармағына сәйкес «Жалпы білім беретін мектептердегі білім алушылар мен тәрбиеленушілердің жекелеген санаттарын тегін және женілдікпен тамақтандыруды ұсыну»

2021-2022 оқу жылындағы Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2018 жылғы 31 қазандағы №598 бұйрығының 109 тармағына сәйкес "Жалпы білім беретін мектептердегі білім алушылар мен тәрбиеленушілердің жекелеген санаттарын тегін және женілдікпен тамақтандыруды ұсыну"

«Жалпы білім беретін

мектептердегі білім алушылар

мен тәрбиеленушілердің

жекелеген санаттарына тегін

және жеңілдетілген

тамақтандыруды ұсыну»

мемлекеттік қызметті көрсету

қағидаларына

1-қосымша

Нысан

Қызылорда қаласы бойынша  білім бөлімінің басшысы Д.Баймурзаеваға ___________________________

____________________________

өтініш берушінің Т.А.Ә.

(бар болғанда) және жеке

сәйкестендіру нөмірі, мына

мекенжайы бойынша тұратын:

____________________________

____________________________

(елді мекен атауы, тұрғылықты

мекенжайы, телефоны)

 

 

 

Өтініш

  Менің кәмелет жасқа толмаған _________________________________

(Т.А.Ә. (бар болғанда) туған күні және жеке сәйкестендіру нөмері)_____________________________________________Абай мектебінің (мектеп № және сынып литерін көрсету) «______» _________оқитын баламды (оқу жылын көрсету) тегін тамақтандырумен қамтамасыз етілетін білім алушылар мен тәрбиеленушілердің тізіміне қосуды сұраймын.

 

 

 

      «___» _____________20__ жыл                   _______________қолы

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                «БЕКІТЕМІН»

Абай атындағы үш тілде оқытатын

дарынды балаларға арналған

 мамандандырылған сыныптары бар

 мектеп директоры

                                                                  _____________Ж.Садвакасова          

 

2021-2022 оқу жылындағы  тамақтану кестесіне байланысты кезекшілік

I ауысым

Мерзімі

 

уақыты

Жауапты кезекшілік

1

Дүйсенбі

10.05-10.15

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Ниеталиева Лайла (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

2

Сейсенбі

10.05-10.15

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Қалдыбаева М (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

3

Сәрсенбі

10.05-10.15

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Зиядаева Айзат  (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

4

Бейсенбі

10.05-10.15

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Ниеталиева Лайля (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

5

Жұма

10.05-10.15

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Қалдыбаева Маржан  (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

 

Орындаған: Бекбасова И.Р                                                                 

 «БЕКІТЕМІН»

Абай атындағы үш тілде оқытатын

дарынды балаларға арналған

 мамандандырылған сыныптары бар 

                                               мектеп директоры_____________Ж.Садвакасова                                                                                                 

 

2021-2022 оқу жылындағы  тамақтану кестесіне байланысты кезекшілік

II ауысым

Мерзімі

 

уақыты

Жауапты кезекшілік

1

Дүйсенбі

15.35-15.45

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Ниеталиева Лайла (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

2

Сейсенбі

15.35-15.45

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Қалдыбаева М (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

3

Сәрсенбі

15.35-15.45

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Зиядаева Айзат  (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

4

Бейсенбі

15.35-15.45

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Ниеталиева Лайля (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

5

Жұма

15.35-15.45

10 минут

Бермағанбетова Г (оқу -тәрбие ісі жөніндегі орынбасары)

Сейтов Ж (тәрбие орынбасары)

Бекбасова И (әлеуметтік педагог)

Қалдыбаева Маржан  (мектеп аяжаны)

Касымова И(диетсестра)

Сынып жетекшілер

                                                       Орындаған: Бекбасова И.Р

                                                                                «БЕКІТЕМІН»

Абай атындағы үш тілде оқытатын

дарынды балаларға арналған

мамандандырылған сыныптары бар

мектеп директоры

______________Ж.Садвакасова

 

2021-2022 оқу жылына арналған тамақтану сапасының мониторингісін жүргізетін бракераж комиссиясының жұмыс жоспары

Атқарылатын жұмыстар

уақыты

Өткізу нысаны

Жауапты

1

Тамақ дайындау технологиясының сақталуын бақылау

 

үнемі

журнал

медбике

2

Дайындау кезінде өнімдердің толық салынуын бақылау

 

үнемі

журнал

медбике

3

Асхана қызметкерлерінің санитарлық-гигеналық нормаларды сақтауы

 

үнемі

журнал

медбике

4

Бақылау тағамы мен тәуліктік сынамалардың болуын тексеру

 

үнемі

журнал

медбике

5

Өнімдердің сақтаудың температуралық  режимдерінің сақталуын бақылау

үнемі

журнал

медбике

6

Оқушылардың тамақ  ішу кестесінің сақталуын қадағалау

үнемі

журнал

Әлеуметтік педагог

7

Ауыз су режимін ұйымдастыру

үнемі

акт

Комиссия мүшелері

8

Мектеп асханасына түсетін тамақ  өнімдерінің сапасын бақылау

үнемі

акт

Комиссия мүшелері

9

Ыдыс –аяқты, жабдықтарды және жуу сапасын бақылау

үнемі

акт

Медбике Әлеуметтік педагог

10

Мектеп асханасының тазалығын тексеру

 

айына 2 рет

акт

Комиссия мүшелері

11

Кунделікті ас мәзірін тексеріп отыру

үнемі

ас мәзірі

Медбике Әлеуметтік педагог

                                                                               

 

 

                                                                                                       «Бекітемін»

Абай атындағы үш тілде оқытатын

дарынды балаларға арналған

мамандандырылған сыныптары бар

                                   мектеп директоры 

_________________Ж.Садвакасова                                                                                          «        »   ____________    20____ жыл 

                                  

 

2021 жылға тұрмысы төмен аз қамтылған отбасы балаларына  берілетін ыстық тамақтың

ТӨРТ АПТАЛЫҚ АС МӘЗІРІ

Жаз күз айларына арналған ас мәзірі (01.09.2021-30.11.2021)

№ р/с

Тағамның атауы

норма

7-10 жас

11-14 жас

15-18 жас

 

БІРІНШІ АПТА_______________________

 

____________________Дүйсенбі______

1.      Пісірілген тауық еті                                                80                              90                             100

                 гарнир асылған макарон                                      100                             130                            150

2.      дәрумендірілген салат/алма,                                  60                              80                             100                             

қызанақ,қияр, сәбіз/                                                           

       3.   Сүт                                                                              200                            200                             200

       4.   Ара балы                                                                     10                              10                              10

       5.    қара нан                                                                      20                             35                               40                     

 

                               Сейсенбі________

 

1.       Рагу сиыр етімен                                                       140/60                      140/60                      140/60                    

2.       Аққауданды қырыққабаттан салат                              60                            60                            60

3.        Қара нан                                                                        20                             35                            40

4.        Сүзбеден жасалған көмеш /запеканка/                     100                           100                          100

5.        Шырын                                                                        200                            200                          200 

 

 

____________________Сәрсенбі________

 

1.       Палау /сиыр еті филе/                                                    150/50                      150/50                         150/50

2.       Балғын қияр мен қырыққабат салаты                           60                             80                                 100

3.       Алма                                                                                150                            150                               150

4.        С дәруменді кисель                                                       200                           200                               200

5.        Қара нан                                                                          20                             35                                  40

 

_________________Бейсенбі________

 

1.       Көксерке балығы котлеті                                               80                              90                                100

          гарнир картоп пюресі                                                     100                           130                               150

2.       Балғын көкөніс салаты/қызанақ,қияр,қырыққабат/     60                              60                                80                          

3.       Қара нан                                                                           20                               35                               40

4.      Кепкен жемістен компот                                                200                            200                              200

5.        Алма                                                                                150                           150                              150  

 

Жұма________

 

1.       Тефтели                                                                          80                             90                                   100

          асылған қарақұмық                                                       100                          130                                  150

3.       Сәбіз салаты                                                                   60                            80                                   100 

4.        Қатық                                                                            200                           200                                  200

5.        тоқаш сүзбемен                                                            100                           100                                 100   

6.        Қара нан                                                                         20                             35                                   40

 

 

 

Орындаған:

Аспазшы:                                     _____________________________

Мектеп аяжаны:                          ____________________________  

 

 

2020 - 2021 оқу жылындағы ҚР білім және ғылым министрлігінің 2020 жылғы 24 сәуірдегі №158 бұйрығының 10 қосымшасы сәйкес "Жалпы білім беретін мектептердегі білім алушылар мен тәрбиеленушілердің жекелеген санаттарын тегін және женілдікпен тамақтандыруды ұсыну"

Проснувшись однажды утром после беспокойного сна, Грегор Замза обнаружил, что он у себя в постели превратился в страшное насекомое.